Absintos

Venind astăzi de la Constanța la București, am trecut cu trenul pe lângă Centrala Atomică de la Cernavodă. Și mi-am amintit că, peste doar câteva ore, în 26 aprilie ora 01.23, vom comemora 24 de ani de la dezastrul de la Cernobîl (în limba ucraineană, cernobîl înseamnă absint, mulți făcând, datorită acestui fapt, o legătură cu Biblia, Cartea Apocalipsei, 8:10, 8:11).

Accidentul a afectat întreaga Europă, datorită extinderii norului de radiații. O zonă uriașă din apropierea centralei este, în principiu, interzisă accesului, natura făcându-se stăpână peste satele și orașele părăsite. Alături de Cernobîl, un alt oraș – fantomă, în care tăcerea și radiațiile domină tot, este Pripiat (foto dedesubt), oraș care, în momentul accidentului, număra 50.000 de suflete.

Deși comunismul a dispărut și este democrație (teoretic), nu s-a aflat încă, și mă îndoiesc că se va afla vreodată, impactul real al accidentului, și numărul real al victimelor. Guvernele nu au interesul să spună adevărul, deoarece nu doresc să sperie populația și să creeze un curent împotriva utilizării energiei atomice. Ucraina vrea să scape de dependența de gazul rusesc, și caută surse alternative de energie relativ ieftină. La fel și România, cu diferența că la noi se dorește construirea unei noi centrale, în Transilvania, probabil ca o nouă sursă de comisioane.

Sincer, mă îngrozește ideea că se va construi o nouă centrală atomică în România. Sunt convins că inconștiența este suficient de mare încât să se facă și unele lucrări de calitate slabă pentru a se economisi. și nici nu am încredere în noii ingineri făcuți de învățământul românesc începând cu ultimii 10 ani. Să ne ferească bunul Dumnezeu!

În vara anului 1986, în august, zburam spre Moscova. Și nu știam de ce avionul a făcut o escală la Kiev (cca. 130 km de Cernobîl), unde am stat 6 ore în aerogară, până ne-am putut continua drumul. Despre accident am aflat mult mai târziu. Aveam 12 ani, nu prea înțelegeam eu cum vine chestia cu trestia.

O tânără din Ucraina, Elena Filatova, a avut curajul să intre în zona de excludere, şi a făcut o serie de fotoreportaje referitoare la Cernobîl, pe merită să le vedeţi. Sunt numeroase poze, de un realism tulburător, vă invit să le vedeţi pe toate, ca să vă faceţi o imagine despre cât de mult rău putem face Planetei noi, oamenii, fără să ne gândim că dacă distrugem Pământul, nu avem unde să ne refugiem, fără să ne gândim la viitorul copiilor noştri…

Pentru aceste motive, Băsescu și Boc trebuie să-și dea imediat demisia!”

Publicitate

10 Responses to Absintos

 1. rhorvath spune:

  IN APARAREA MOGULULUI .
  ” Imoralitate după imoralitate la „Antenele“ lui Voiculescu ” scrie ziarul Curentul.
  Cineastul Robert Horvath este singura voce in apararea lui Dan Voiculescu atacand o grava problema a socitatii romanesti
  SECURISMUL.
  Securismul este unul dim bolile majore, sper curabile ale societatii romanesti. A devenit arma majora a luptei politice unde santajul, dosarele, atacurile directe sau nuantate, permeaza intregul discursul politc. Atat cat nu exista o discutie clarificatoare democratia romana este in pericoll disolutiei, Asa cum am spus in comentariul anterior atat cat nu se spune adevarul despre influenta extraordinara a securitatii in existenta societatii romanesti ne reintoarcem de unde am pornit.
  Marele adevar ascuns este urmatorul. Ceausescu a reusit sa introduca in masina criminala a securitatii, crema societatii si aproape toate valorile. Exceptile din pacate nu fac decat sa intareasca regula. Cartile lui Pacepa radiografiaza faptul ca Romania de sus pana jos, era condusa de securitate.
  Romania mai mult decat a fi fost o tara comunista a fost una condusa de securism. Asa cum Germana a fost la toate nivelele permeata de nazism Romania a fost tara securismului la nivel national. Avand de a face cu milione de membrii si turnatori ai aceste organizatii criminale nu ne ramane decat sa concentram atentia nu daca cineva a facut parte din securitate ci ce a facut in aceasta organizatie. Nu cred de exemplu ca o persoana lucrand in comertul exterior poate fi comparat de exemplu cu un secretar de partid judetean, care era peste securitate si hotara cine sa fie arestat sau eliberat. Fiind doi ani in ancheta securitatii va asigur ca nu am nicio simpatie pentru securisti ci dimpotriva ai urasc de moarte. Dar trebue sa fim realisti daca vrem sa schimbam lucrurile spre bine. Cineva mi-a reprosat faptul ca vorbesc
  si intretin relatii cu securistii . Raspunsul meu desi parea o gluma era al dracului de serios ” Daca nu vorbesc cu securisti risc sa raman izolat si sa vorbesc numai ci mine insasi. Dialogul da devina un monolog.”
  In aceste zile frica care nu a plecat niciodata din oasele romanului, se reintoarce in forta . In diaspora nimeni nu mai tipareste vreun articol de al meu, considerand ca sunt periculos. Paste noapte toti conationalii m-au parasit, prietenii de o viata din tara sau fost colegi de film sau televiziune refuza mesajele mele prin internet. Aici la New York un coleg de facultate refuza sa discute subiectul Basescu spunand ca suntem ” ascultati”. La Bucuresti principalele ziare au disparut peste iar partidele se cloneaza dupa modelul prezidential. Atrag atentia cu toata seriozitatea, caci uneori de la distanta lucrurile se vad mai bine. Convine sau nu, singura posibilitate de a vorbi liberi in viitor si singura oaza de speranta acum ramane…..mogulul.
  Deschideti http://devanewyork.blogspot.com/
  Robert Horvath Deva cineast New York http://www.devagallery.com/

 2. matusalem spune:

  Cunosc Pripyat-ul pe dinafara. Orice straduta. Orice cladire. L-am vazut si rasvazut in FPS-ul Stalker. Facut tot de niste ucrainieni. Partea distractiva, daca o pot numi asa, este ca, si pe la noi, prin unele orase, prin unele zone, intalnesti cam aceleasi imagini. Desi nu am suferit de un dezastru nuclear. Am fost acum 4 ani, in primul meu concediu din ultimii 16, la Bulgari. Cum am iesit din Bucuresti si pana la Nisipurile de Aur, am avut impresia ca sunt in joc. Acelasi peisaj. Ca in Pripyat. 🙂

  • arsulici spune:

   Prietene, dacă te uiți pe site-ul Elenei Filatova, vei vedea chestii interesante, cum natura, așa rănită cum este, a reușit să năpădească construcțiile și să se facă stăpână… Încă nu am văzut localități complet părăsite, doar parțial…

 3. caspino spune:

  Pe mine ma cam ia cu fiori pe sira, se zvonea pe vremea lu`Ceasca ca erau in plan fo doua, una in nord si una in in curu nost la Cladova. Pana acu am scapat, da mai stii ce le pusca mintea la aistia?

  • arsulici spune:

   Era în plan și Valea Mureșului și ne-am pricopsit atunci cu Combinatul Chimic de la Arad, care era fără filtre eficiente…. Să vezi cum pluteau bancuri de pești morți pe Mureș când îi apuca deversatul de deșeuri….

 4. Lino spune:

  Asta ne mai lipsea! În curând România va deveni o ţară nelocuibilă. Asta dacă nu este deja…

 5. şilavaracald spune:

  Ăştia-s chiar idioţi. Nu fac drumuri, deşi ei şi ai lor circulă tot pe şoselele României, ca şi noi. Iar acum intoxică şi infestează peste tot în jur. Hai să zicem că odraslele şi le trimit în străinătate ca să-i ştie la adăpost, dar rămân ei, şi măcar pentru a-şi primi comisioanele. Şi, oricât s-ar proteja, tot vor fi afectaţi într-un fel sau altul…
  Impotenţi sinucigaşi!

 6. kekee spune:

  @ slvc
  după ce comisionul lor va fi depozitat în Elveţia, se vor muta şi ei acolo.
  @ arsulici
  România în momentul de semi-colaps industial actual e capabilă de a produce mult mai mult curent decât trebuie.
  Vom produce curent ieftin ca să fie vândut scump populaţiei de către „băieţii jmecheri” şi asta nu e nimic.
  E riscul şi poluarea care nu are preţ.
  Sunt în domeniu, deci nu vorbesc discuţii – dacă se face centrala nucleară pe Mureş – io nu mă mai întorc niciodată acasă.
  Se pare că căcaţii de francezi iar ne vor mu. vor turna o bască de bani în contul lui Băsecu’ şi a lui Videanu’ ( pe care îi vom plăti noi ) şi vor face o baracă nucleară în inima României.

 7. kekee spune:

  Pirelli face cauciucuri la Slatina parcă, Continental- cauciucuri la Timişoara.
  Copşa Mică mai funcţionează ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: