Păzea, începe campania!

 Extrem de urâtă campania electorală românească. În loc să demonstreze concret ce au făcut pentru popor până acum, în loc să prezinte programe concrete și coerente de dezvoltare a țării, se apelează la cea mai ieftină formă de demagogie, practicată și verificată și în trecut, prin instrumente de propagandă agresivă.

În acest mod au câștigat alegerile și Adolf Hitler, și tov.Ion Iliescu, și Donald Trump.

Metoda e simplă, și a fost perfecționată de-a lungul veacurilor.

Se ia un popor care trăiește în sărăcie și mizerie, care abia-și duce existența de pe o zi pe alta, cu un sistem sanitar cu multe deficiențe, cu distrugerea constantă, sistematică a culturii și educației.

Pe acest fond, propaganda politică își face de cap.

În loc să arate poporului cum poate ieși din sărăcie, cum se poate ridica și cum poate evolua, în loc să ofere soluții, partidele politice stabilesc un vinovat, și arată poporului pe cine să dea vina. În loc să-și asume greșelile făcute, partidele creează un curent de ură contra adversarilor politici. Iar unele partide sunt mai bune la comunicarea de acest tip.

Și, din păcate, prinde. Suntem un popor impulsiv și boem. Ne înfierbântăm repede, punem botul la instigări care ating coarda sensibilă a neamului, și ne place să petrecem și să ne îndopăm și să bem până vine ambulanța să ne facă spălături stomacale. Avem nevoie de „pâine și circ”, că doar ne tragem din romani.

Și, pentru a-și menține mereu bazinul electoral, partidele ajunse la putere nu fac absolut nimic pentru a crește nivelul de trai.

La 26 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, două treimi din gospodării nu au apă curentă, și au buda în curte, iar consumul produselor de igienă este depășit în forță de consumul produselor alcoolice ieftine și de proastă calitate. Iar poporul nu protestează, pentru că primește, periodic, praf în ochi și pomeni electorale.

Avem memorie electorală scurtă, nu ținem minte câte am îndurat într-un ciclu electoral anterior, dominat de cei care, acum, ne promit marea cu sarea. Ne-am lăsat seduși de parangheliile electorale cu mici și bere, sau găleți cu sticle de ulei și pachete de zahăr și făină oferite gratis (dar plătite din bani publici, din banii noștri, sifonați cu grijă prin sisteme complicate de parandărături la achiziții publice supraevaluate.

Și, după cum am spus, inventăm un dușman pe care să asmuțim poporul. Cu un slogan pe măsură.

În anii 90, tov.Iliescu a blocat practic investițiile străine cu „nu ne vindem țara”. Sărac și cinstit, cum se autointitula pentru cretinii care-l credeau, Iliescu a închis ochii la crearea de către FSN a sistemului de furtișaguri care, perfecționat, dăinuie și azi.

Apoi, tov. Iliescu a găsit și dușmanul perfect: Soros. Magnat american, dar ungur la origine, suficient cât să gâdile umorile etnice ale poporului. Vina principală a acestuia? Oferea burse de studii în străinătate, într-o perioadă în care statul nu oferea așa ceva. Exista pericolul ca studenții români care mergeau să studieze „afară”, dincolo de cortina de fier să vadă că se poate și altfel, că se poate trăi în libertate și prosperitate, într-un sistem bazat pe economia de piață, și astfel să șubrezească sistemul socialist iliescian. Inevitabilul s-a produs, iar studenții care merg la studii afară sunt din ce în ce mai mulți. Iar ei se întorc cu idei de modernizare a statului, idei care-i deranjează pe politicienii retrograzi din partide.

Și așa ajungem la campania electorală prezentă.

Ultraconservatorii retrograzi reprezentați de PSD, Ghiță TV, Antena 3, ALDE, PMP și parțial PNL/PDL își bazează propaganda agresivă arătând poporului vinovați și dușmani, nu soluții.

Concret: Parlamentarii și-au acordat, lor și celor din administrația locală și centrală privilegii și pensii suplimentare nesimțite, care au încovoiat până la rupere bugetul de stat, în total dispreț față de sărăcia populației. Dar, în loc să recunoască faptul că nu au de unde scoate acești bani, au găsit dușmanul: tehnocrații care au avertizat că se apropie colapsul bugetului. Iar tupeul infractorului Dragnea este semnificativ: condamnatul penal își permite să amenințe cu pușcăria pe membrii guvernului care atrag atenția că bugetul e în curs de colaps.

La fel din discursuri anterioare, ideea lui Dragnea e copleșitoare prin nesimțire: vreți pâine, sau cătușe? Adică, dragă poporule, justiția e de vină pentru nivelul de trai, pentru că ne arestează pe noi, corupții, care ne-am dedulcit 26 de ani la banii publici. De aia poporule, nu ai pâine, pentru că justiția nu ne mai lasă să furăm. Căci, dacă am fura în continuare ca până acum, ai avea și tu, poporule, firimituri de pâine care să te amăgească un ciclu electoral.

Ordinele de la Bruxelles sunt de vină, că ne-au impus standarde și proceduri corecte, care ne cer, culmea, să muncim corect, să renunțăm la stilul ancestral „merge și așa”. Iar între muncă asiduă și ajutoare sociale, între stilul vestic și cel estic sovietizat, ce va alege poporul? Modernizarea, evoluția, sau rezistența la progres?

Peste toate astea, se reia, mai ales la Ghiță TV, la PSD și la adunătura de securiști ai lui Marian Munteanu, rețeta anilor 90: Soros ungurul e de vină că poporul o duce prost. Ți se rupe o unghie? Tehnocrații complotează cu Soros… Ai băut prea mult? Soros e de vină! Tulburări de erecție? Tehnocrații au băgat ceva în economie! Ai avut o recoltă proastă? Soros e de vină, că a băgat secetă.

Politicienii cu cururile lipite deja de fotoliile parlamentare n-au nici o vină, deși ei fac legile, nu ONG-urile. Cine știe istorie, știe la ce mă refer: Evreii sunt de vină că poporul nu se poate dezvolta. Evreii stau în calea fericirii și prosperității. Omul slab, obligat să-l țină în spate pe evreul gras… Este propaganda lui Adolf Hitler și a dr.Goebels, difuzată în notă isterică, cu titluri alarmante. Rețeta merge, astfel că a fost preluată de PSD (mândri că sunt români), și de Ghiță TV/PRU, cu titluri alarmante, cu fonturi largi, pe fond galben: Poporul o duce prost. De ce? Iudeo-masoneria mondială, Soros și „ordine venite de la Bruxelles”. Iar poporul, lipsit de mijloace oneste de informare, lipsit de cultură și educație, pune botul. 

Se vorbește despre interzicerea ONG-urilor (încălcându-se dreptul la asociere garantat de Constituție), multe din acestea având vina majoră că, fiind finanțate independent și din donații și cotizații, fără finanțare majoritară de la stat, nu depind de partide și nu răspund la ordinele de partid.

Iar PNL, care are o grămadă de bube, majoritatea preluate de la PDL, e în corzi, pentru că sunt absolut zero la comunicare, la contracararea propagandei…

Și n-avem nici o șansă să ieșim din mocirla asta care se repetă periodic.

 

Lasă un comentariu