La margine de București

Primele zile în București au decurs relativ calm, monoton chiar. Pe măsura trecerii timpului, îmi dădeam seama ce-mi lipsește din bagaje… De exemplu, mi se făcuse poftă de un ceai cald dimineața și seara, și nu aveam mijloacele să le prepar. La Kaufland și la Billa nu am reușit să găsesc un nenorocit de termoplonjon (erau căni de încălzit apa, dar prea scumpe pentru buzunarul meu). Piață „de ruși” nu știam unde pot găsi, așa că vineri după masa am pornit în excursie spre Bucur Obor. Nu mai fusesem cam de multișor în zonă (ultima dată fusesem în Bucur Obor acum vreo 27-28 de ani), așa că, la ieșirea din metrou n-am recunoscut zona chiar imediat. Și am pornit-o spre ceva ce semăna, de departe, a hală, incitat mai mult de chioșcurile cu cărți aflate pe marginea aleii.

Cam din 10 în 10 metri, diverși cetățeni, tuciurii, îmi ofereau, amabili, țigări (n-aveau cum să știe că eu sunt un nefumător înrăit).

Ajuns în apropierea halei, observ că este un fel de bazar, urmat de o piață agroalimentară. În fața pieței, pe culoarul de acces, vreo 3 femei în vârstă vindeau ceva zarzavat, și frunze de pătrunjel și mărar.

Mi-am băgat nasul în piață, n-am văzut nimic care să mă intereseze, așa că m-am îndreptat spre ieșire. Și, pe culoarul de acces, scandal.

Niște indivizi cu pistol la centură, în uniformă de polițist, urlau la femeile ce vindeau mărar, strigându-le să-și strângă marfa și să treacă în dubă, altfel o să le calce ei marfa în picioare.

Și, dând dovadă de un curaj desăvârșit, acei polițiști au trecut și la riposte: unul a dat cu pumnul în cutia cu frunze de mărar, iar altul a dat un picior cutiei cu zarzavaturi de pe jos, astfel încât cutia a ricoșat în ceilalți trecători. Am numărat, în total, vreo 12 polițiști care se luptau curajoși cu vreo 3-4 femei, iar în parcare era o dubiță și încă vreo 2 mașini pe care scria „Poliția locală. Primăria Sectorului 2” (acolo unde ia salariul degeaba așa-zisul general slugoi Onțanu). În vreme ce scandalul descris mai sus era în plină desfășurare, se strânsese și acela „lume bună” să asiste la scandal. Ce fel de lume bună? Traficanții de țigări fără timbru de care am amintit deja. Nu toți, doar o parte, ceilalți erau la post, vânzând nestingheriți, încurajând stabilizarea economiei subterane. Și mi-am dat seama atunci de curajul polițiștilor de la sectorul 2, brigada specială anti-mărar, care-și riscă viața și sănătatea în lupta cu bătrânele traficante de mărar, pătrunjel și zarzavaturi, aceste etno-botanice tradiționale cu care oamenii își amețesc câte o supă…

Și, după ce am văzut ce grea e lupta pentru stârpirea mărarului, sunt curios dacă „vitejii” de la poliția sectorului 2 vor lua măsuri și contra bișnițarilor de țigări, bărbați tineri, în putere, nu ca babele de la mărar. Și sunt curios ce parte din taxa de protecție plătită de traficații de tutun poliției locale a sectorului 2 ajunge la Onțanu, și ce parte ajunge la partid.

Căci sunt convins că polițiștii sunt plătiți să-i ocolească pe traficanții de țigări. E singura explicație logică, altfel nu se explică violența cu care au acționat pentru stârpirea gravului fenomen al vânzării neautorizate de mărar, în evident contrast cu eforturile depuse pentru a nu-i vedea pe traficanții de țigări care vindeau sub nasul „vitejilor” pulițiști.

Sunt ferm convins că fiecare din derbedeii în uniforma poliției locale a sectorului 2 au ajuns seara acasă animați de sentimentul datoriei împlinite: au mai distrus o legătură de mărar, au mai distrus o cutie de pătrunjel, au mai dus la pușculiță un ban „cinstit”, câștigat cu greu de la bișnițarii fioroși.

Pentru aceste motive, Băsescu și Boc trebuie să-și dea imediat demisia!”

Publicitate

8 Responses to La margine de București

 1. Mircea C spune:

  Ai dreptate ! Ce sa se ia politia de traficantii aia , doar lucreaza mina in mina ! Astia de la politia comunitara se cred „dumnezei” pe pamint fata de niste amarite de femei, dar fata de traficanti nu sint decit niste catelusi ! Sa le stea in git !

 2. sebra spune:

  Ăia lasă la vama să treacă tiruri de ţigări şi tu te miri că nişte comunitari se fac că nu văd pe micul bişniţar? :))

 3. shogunu' spune:

  No vezi motane…
  Frumos oraş, dărîma-i-aş centru’! Recte fix „casa poporului” cînd îi mai plină. Cu tunurile! Şi după aia să iau la ţintă coteţul cucuvelei, tot aşa, cînd îi chiriaşul acasă.
  Iar zic… Nu te supăra Vlade! Şi nici restul bucureştenilor care n-au nici o vină că oraşul lor îi aşa cum îi.
  Banzai!

 4. Mihai spune:

  Binenteles ca ii lasa in pace pe cei cu titari si telefoane, doar aia cotizeaza. O batranica care vinde verdeata ce sa-i mai dea si la politist si are nu ii ramane nimic. Ar trebui controale si printre comunitarii astia, dar nu prea cred ca o sa vedem asa ceva, problema cred ca porneste de undeva de mai sus.

 5. sorin spune:

  salut. prima data cand scriu. poate trebuia de mai demult sa incep sa ma descarc…
  nu stie chiar nimeni de judecatori „mituibili” de diversi procurori dornici de afimare sau avocati care sa le dea banii afara din buzunare? pestele se impute de la cap. nimeni nu zice nimic de astia nici macar aia mai „smecheri” de pe la antena tri(3) sau realitatea – doar babe – care vorbesc discutii, cu Gadea si Ursu in frunte. A pune o problema reala dureroasa intr-o discutie cu iz diplomatic si folosind epitete, metafore, personificari si alte figuri de stil e ca si cum ai curata piata de „marar”, e ca si cum s-ar insista pe subiectul de mai sus vreo 6 luni, sa spui de marar, tigari si vanzatori fara a ataca direct pe seful politiei de incompetenta sau sa-i spui primarului in fata ca este un dobitoc. se pare ca nimeni nu are curajul asta in televiziune, nimeni nu face o ancheta serioasa , intangibila care sa se dea intai publicitatii si apoi justitiei. asa, sa fim siguri ce procurori si judecatori iau mita si noi ca prostii ii mai si platim.

  • arsulici spune:

   Îți înțeleg „of”-ul. Din păcate însă, cu un organism de cenzură precum CNA, e greu să spui în direct la TV că primarul X fură, sau judecătorul Y ia mită.
   Iar curățenia în sistem e greu de făcut. Am văzut cazuri în care omul simplu, supărat că a pierdut procesul, ziicea că „sigur judecătorul a fost cumpărat”, și așa calomnia se propagă, deși de multe ori vina pierderii unui proces aparține părții care s-a încăpățânat să meargă în instanță fără sfatul unui avocat…
   Sigur, sunt mulți judecători corupți. Unii au boala asta în sânge. Alții devin corupți de nevoie (de ex. un judecător sau procuror tânăr are un salariu destul de mic față de răspunderea imensă și față de volumul de muncă. Iar când vine bok și mai taie 25%… Și tinerii judecători sau procurtori vor să-și întemeieze o familie, iar unii se lasă tentați). Să nu mă înțelegi greșit, nu le caut scuze. Chiar deloc.
   O mare parte din vină o poartă și sistemul. Ca să devii judecător, procuror, polițist, notar sau chiar ca să te ia un avocat ca stagiar, trebuie să înaintezi sume mari de bani. Și apoi încerci să „amortizezi” cheltuiala. Iar dacă se trezește un tânăr să facă pe justițiarul, este iute marginalizat și exclus din „castă”….

 6. virusverbalis spune:

  Salve,bre motane,bine ai revenit!Si-n Banie e pulitia anti-patrunjel(mai ai reac ,astia).. La postarea-explicatie-trepidant,da…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: